sfnet.viestinta.www - VUKK
Vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin v2.06

sisällysluettelo - Edellinen: "Miten voin liittää sivuilleni vektorigrafiikkaa?" - Seuraava: "Miten voin houkutella ihmisiä sivuilleni?"

Mitä HTML-editoria kannattaa käyttää?

Tämä on makuasia, josta voi kiistellä rajattomasti. Editorit jakautuvat raa'asti ottaen kahteen osaan: koodieditorit ja WYSIWYG-editorit. Ensinmainitut vastaavat toiminnallisuudeltaan lähinnä perinteisiä tekstureita (Notepad/Muistio ym.), mutta kehittyneemmät ohjelmat hallitsevat mm. syntaksin värittämisen ja koodin automaattisen tarkastelun. Lisäksi mukana on usein ohjeita ja velhoja monimutkaisempien rakenteiden tekemiseen. WYSIWYG-editoreissa toisaalta kokonaisuus suunnitellaan pitkälti ulkoasuvetoisesti, läiskimällä ruudulle elementtejä, joiden mukaan koodi sitten generoidaan.

Selvää on, että teksturityyppisen editorin käyttäminen vaatii enemmän HTML:n osaamista, ja toisaalta tuottaa tyypillisesti standardinmukaisempaa ja siivompaa HTML-koodia. Toisaalta teksturin käyttö muuttuu isojen dokumenttien kohdalla työlääksi, varsinkin jos sivu sisältää suuria määriä sisällön ulkopuolista aineistoa (kuten JavaScriptiä). Jos HTML pysyy käsissä, todennäköisesti selkeämpi (ja ylläpidettävämpi!) lopputulos syntyy kirjoittamalla koodia käsin. WYSIWYG-editorilla sivuston rungon kasaa nopeasti, mutta koodin hiominen loppuvaiheessa voi osoittautua melko työlääksi.

Hyviä teksturityyppisiä HTML-editoreita Windows-puolella ovat ainakin HTML-Kit, 1st Page 2000 ja Macromedia HomeSite. Näistä viimeksimainittu on maksullinen. Tavallisimmat Windows-maailman WYSIWYG-editorit ovat Nvu, Macromedia Fireworks, Macromedia Dreamweaver ja Adobe Golive. Nvuta lukuunottamatta kaikki mainitut WYSIWYG-editorit ovat maksullisia, joten tuoreen tutustujan kannattaa aloittaa siitä - varsinkin kun ohjelmalle on saatavilla myös suomenkielisiä käyttöohjeita ja käännöstiedosto.